tirsdag 9. mars 2010

Fakta om parabener

De aller fleste er nå kjent med at parabener er noe man bør unngå, men ikke alle vet hva disse stoffene er eller kan gjøre med oss. Vi får stadig spørsmål om parabener, så da vil vi skrive litt om dette.
Vil legge til at produktene vi selger IKKE inneholder parabener:)

Parabener er estere av p-hydroxybenzosyre og alkoholer og brukes som konserveringsmidler i bla kosmetikk, pleieprodukter, legemidler, og noen parabener er også tillatt som konserveringsmidler i mat. Faktisk så inneholder ca 80% av all kosmetikk og pleieprodukter parabener, og du finner dem i såper, kremer, våtservietter o.l. De brukes for å forhindre oppformering av bakterier og sopp i produktene. Ofte anvendes det flere parabener i ett og samme produkt for å få en mest mulig bredspektret virkning.

Mange undersøkelser viser at parabener kan ha en østrogenliknende effekt og regnes som hormonforstyrrende stoffer. Ved å utsette oss for disse stoffene kan dette forandre/påvirke våre egne, naturlige hormoner og dette har vist seg å ha sammenheng med bla redusert sædkvalitet, testikkelkreft og endret kjønnsutvikling. Det er godt dokumentert at babyer og fostre generelt er mer utsatt for skadelig påvirkning fra kjemikalier enn voksne. Særlig nervesystem, immunforsvar og forplantningssystem er utsatt. Derfor utgjør babyer og fostre en særlig risikogruppe i forhold til eksponering for parabener.

Det finnes 7 parabener som blir brukt i kosmetikk og pleieprodukter og alle er under mistanke for å ha hormonforstyrrende effekter, men enkelte av dem anses å være verre enn andre. I risikoanalyser utført av flere vitenskapskomiteer, har disse parabenene kommet frem som mest skadelige: Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben. De andre tre parabenene, methylparaben og ethylparaben og sodium methylparaben anses som trygge å bruke, men de står likevel oppført på EU's liste over mistenkte hormonforstyrrende stoffer. Vil du være på den sikre siden bør du også unngå alle parabener.

Det er kjent at en del hormonforstyrrende stoffer kan øke veksten av kreftceller, og i 2003 ble det forsket på om parabener hadde sammenheng med brystkreft, forskerne antok at parabener i deodoranter og andre pleieprodukter kunne være hovedkilden, men det ble ikke påvist at parabener har noen sammenheng med brystkreft. Det undersøkelsen viste var at parabener kan komme inn i kroppen og lagres i vevet hos mennesker.

Slik blir parabener vurdert av Nasjonalt Folkehelseinstitutt og Statens Næringsmiddeltilsyn:
Etter å ha vurdert nye studier om hormonlignende effekter og tatt hensyn til relevante eksponeringsforhold via kosmetiske produkter, er Nasjonalt folkehelseinstitutt kommet fram til at kosmetiske produkter med parabener er trygge i bruk. I en egen beregning for barn, kommer Folkehelseinstituttet fram til at kosmetiske produkter med parabener også er trygge å bruke for denne gruppen. Dagens viten tilsier at kun 0,4 til 3,5 prosent av den mengden paraben som smøres på huden via kosmetiske produkter trenger inn i huden. Og i huden brytes mesteparten av parabenet i tillegg ned til et ikke aktivt stoff. I dyrkede celler kan parabenene gi en hormonlignende effekt, men de er 1 000 - 1 000 000 ganger mindre potente enn naturlige kjønnshormoner.

Statens næringsmiddeltilsyn støtter seg til konklusjonene i Folkehelseinstituttets vurdering om at parabenenes hormonforstyrrende virkning er meget svak og ikke utgjør noen fare for helse ved bruk i kosmetiske produkter.

(Kilder: Grønn hverdag, Folkehelseinstituttet)

2 kommentarer:

  1. Det er viktig å vite at det kan være langt mer skadelig med oppblomstring av bakterier/mugg/sopp i kosmetikk enn parabener. Parabener er et at de konserveringsmidlene man har mest kjennskap til og erfaring med. Hva vet vi om erstatningene til parabener? En ting er sikkert- alle produkter som inneholder vann- kremer/sjampoer mm må konserveres, så selv om produkter er uten parabener betyr det ikke at de ikke inneholder et annet konserveringsmiddel..

    SvarSlett
  2. Helt riktig det du sier.

    All kosmetikk er selvfølgelig utsatt for angrep av mikroorganismer og det er helt nødvendig med et effektivt konserveringsmiddel.Parabener som konserveringsmiddel byr på mange fordeler for industrien. Det er billig, kjemisk stabilt, lukt-/ fargeløst og gir produktene lang levetid i butikkhyllene.

    Men det finnes alternativer som er veldig effektive og samtidig harmløse for kroppen og mange seriøse produsenter av naturkosmetikk bruker dette. Det som er forskjellen er at levetiden på produktene er kortere enn visst man bruker parabener.

    Aubrey Organics har utviklet sitt eget, unike konerveringsmiddel basert på grapfruktkjerneekstrakt og vitaminene A, C og E og dette har vist seg å være svært effektivt.

    SvarSlett